ČITAJMO GLASNO

Manifestacija „Čitajmo glasno“ u Gimnaziji i ekonomskoj školi iz Odžaka
Gimnazija i ekonomska škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Odžaka se uključila u obeležavanje Nacionalnog dana knjige 28. februara manifestacijom „Čitajmo glasno“.
Aktivnost je pre sedam godina pokrenulo Društvo školskih bibliotekara Srbije kako bi promovisalo knjigu, kulturu čitanja, čitalačku pismenost i podstaklo učenike na čitanje.
U Gimnaziji i ekonomskoj školi u Odžacima ne samo da se neguje pisana reč i kultura govora, već se velika pažnja posvećuje kombinovanju različitih oblika rada i primeni savremenih nastavnih sredstava, pogotovo audio-vizuelne i računarske tehnike uz primenu multimedije.
Povodom Nacionalnog dana knjige učenici su u školskoj biblioteci zajedno čitali lepe citate, omiljene stihove i odlomke književnih dela, a naglasak je bio na lepom govoru i mladim ljudima koji neguju ljubav prema knjizi. Sve je zabeleženo kamerom i pušteno kao video-zapis na samoj manifestaciji „Čitajmo glasno“, simbolično u pet minuta do 12 sati (11.55), što bi prema rečima inicijatora ove ideje predstavljalo krajnje vreme da se okrenemo negovanju knjige i kulture uopšte.
Jedan od ciljeva aktivnosti „Čitajmo glasno“ je povezivanje škole sa lokalnom zajednicom i ustanovama koje se bave promovisanjem kulture i umetnosti.
Želju učenika i profesora Gimnazije i ekonomske škole da učešćem u ovoj manifestaciji ukažu na značaj knjige i čitanja podržala je Biljana Zlatković, direktorka Narodne biblioteke „Branko Radičević“ iz Odžaka, koja je školi poklonila nekoliko knjiga koje će obogatiti fond školske biblioteke.