Republičko takmičenje iz književnosti-nagrada za učenicu i profesorku

Obradovala nas je vest da je na Republičkom takmičenju iz književnosti, za najbolji školski pismeni zadatak, koje tradicionalno raspisuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, Jovana Grčić, učenica četvrtog razreda naše škole, postigla izuzetan rezultat, osvojivši treću nagradu. Među mnoštvom prispelih radova učenika sa zadatim temama iz književnosti čiji je cilj podsticanje na svestranije i spojevito proučavanje književne umetnosti, Jovana je svoju čitalačku pronicljivost i prepoznatnjiv literarni talenat izrazila pišući na temu -Lirski junak poezije Branka Radičevića. Prema rečima njenog mentora profesorke srpskog jezika i književnosti Slađane Bodiroge, Jovana je na originalan način izrazila svoj upečatljiv pirski doživljaj Brankove poezije u rasponu od ditiramba do njegovih setnih i elegičnih tonova. Profesorka Bodiroga napominje da ne treba zaboraviti ni činjenicu da ovo takmičenje iz književnosti ulazi u grupu onih takmičenja koja fakulteti vrednuju na klasifikacionom ispitu.


Profesorki Bodirogi je ovo osma po redu, Republička nagrada koju su njeni učenici osvajali u proteklih deset godina na takmičenjima iz književnosti.
Društvo za srpski jezik i književnost Srbije ove godine dodeljuje Priznanje nastavnicima za veliko zalaganje u radu sa učenicima i natprosečne rezultate na Republičkim takmičenjima iz književnosti. „Književna olimpijada“ od školske 2012/13. do 2022/23. godine. Među dobitnici ovog Priznanja je i profesorka Bodiroga kojoj će to biti drugo po redu priznanje sa svoj rad. Prvo Priznanje Društva za srpski jezik i književnost dodeljeno joj je 2019. godine.


Dodela nagrada učenicima i priznanja profesorima biće 10. februara 2024. godine, na Filološkom fakultetu u Beogradu. Čestitamo im!