EVROPSKI KVIZ NOVCA

Učenici I-3 razreda, ekonomski tehničar, David Jovanović, Bogdan Grgić, Stefan Komnenić i Radovan Komar, 16. marta 2018. godine su učestvovali na nacionalnom takmičenju Evropski kviz novca i osvojili 12 mesto u konkurenciji 64 škole iz Srbije. Ovo je veoma dobar uspeh s obzirom na to da je ovo jedno od prvih iskustava i prvo takmičenje iz oblasti ekonomije.

Takmičenje se odvijalo online. Učenici su pitanja dobijali uživo preko YouTube livestream kanala Evropske nedelje novca i odgovarali direktno, pritiskom na taster. Rezultati su objavljeni na YouTube livestream kanalu odmah po završetku kviza.

Evropski kviz novca realizovalo je Udruženje banaka Srbije u saradnji sa Evropskom bankarskom federacijom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, tokom obeležavanja Evropske nedelje novca, u periodu od 12. do 16. marta 2018. godine, kao takmičenje učenika uzrasta od 13 do 15 godina. Takmičenje je bilo usmereno na podizanje nivoa finansijske pismenosti kod mladih.

Cilj finansijske pismenosti kod mladih je donošenje ispravnih finansijskih odluka u svakodnevnom životu, što se postiže sticanjem i primenom znanja. Važno je da mladi ljudi na vreme nauče kako da troše, kako da štede i kako da upravljaju svojim novcem.