MATURSKA EKSKURZIJA

MATURSKA EKSKURZIJA – PRAG-DREZDEN-BEČ 2017.
Kao i svake školske godine, organizovana je maturska ekskurzija za učenike IV razreda, u trajanju od 6 dana. Obuhvatala je obilazak tri srednjeevrovpska grada: Praga, Beča i Drezdena.
U ponedeljak 04.09. u ranim jutarnjim časovima 04:30, okupili smo se ispred Gimnazije i autobusom krenuli za Prag u 05:00. Nakon 15-očasovnog putovanja kroz Mađarsku i Slovačku, uz nekoliko usputnih pauza, stigli smo u Češku prestonicu. Smestili smo se u hotel Step Welnes i večerali.
Drugi dan: nakon doručka, krenuli smo u obilazak grada. Najjači utisak ostavile su građevine: Palata Štendberg, Predsednička palata, Katedrala Sv. Vita, Gradska kuća sa čuvenim Astronomskim satom, Karlov most i kuća Franca Kafke. Prošetali smo i čuvenim trgom u starom delu Praga – Starometske namjesti, nakon čega smo imali slobodno vreme. Posle obilaska grada sledio je povratak u hotel i noćenje.

Treći dan:nakon doručka, autobusom smo krenuli u dvorac Konopište. Posle obilaska muzejske postavke u dvorcu i slobodnog vremena koje smo proveli šetajući kroz vrt ruža, krenuli smo nazad u Prag. Potom je organizova jednočasovna vožnja brodom Praha po Vltavi,od 16:00 do 17:00.
Posle vožnje brodom,vratili smo se u hotel na večeru a u 09:30 ,organizovano smo otišli u diskoteku.

U hotel, na počinak vratili smo se u 23:45.
Četvrti dan: Nakon doručka,odputovali smo u nemački grad Drezden. Videli smo neke od značajnih građevina ovog prelepog srednjovekovnog grada :Opera Zemper, Palata Cvinger, Bogorodična crkva, Rezidencijalna palata… Slobodno vreme od četiri sata,proveli smo u razgledanju rimokatoličke crkve i Protestantske crkve i u kupovini u jednom šoping centru.U 18:00 okupili smo se kod spomenika Martina Lutera i organizovano otišli do autobusa.U Prag smo stigli u 20:oo, večerali i otišli na počinak.

Petog dana, u jutarnjim časovima,odjavili smo se iz hotela i krenuli ka Beču. Po dolasku usledio je ulazak u zabavni park Prater,gde smo se zadržali dva sata.Potom smo autobusom krenuli u razgledanje grada gde smo videli; Parlament, Rathaus, Burgtheatar, Figarohaus, Peterskirche, Hofburg, Josefplatz, Albertina, Karlsplatz,…Potom je usledilo slobodno vreme za individualne aktivnosti.
Zainteresovani učenici su posetili katedralu Svetog Stefana a ostali su se prošetali ulicom Kertnerštrase do 19:00. Večeru smo imali u restoranu u samom centru Beča. Zatim je usledio odlazak u hotel Arion Siti, smeštaj u sobe i noćenje.

Šesti dan: Nakon doručka i odjave iz hotela, krenuli smo u obilazak dvorca Schonbrun.Po obilasku i kraćoj šetnji po parku , krenuli smo u 13:00 u ulicu Mariahilferschtrasse. Imali smo slobodno vreme od 2 sata za razgledanje i kupovinu a zatim smo obišli zgradu Hundretwasserhaus.

Ka Srbiji smo krenuli u 16:00 sa prelepim utiscima koje su na nas ostavila ova tri grada. Zbog dužeg zadržavanja na granici u Odžake smo stigli u 01:30. Upoznali smo se sa novim kulturama, probali smo neka od tradicionalnih jela češke i nemačke kuhinje, a što je najvažnije, učenici su se zbližili i proveli predivno zajedničko vreme!